Passie

Authenticiteit, warmte en vruchtbaarheid
Een kaartje van iemand die door mijn bijdrage zijn eigen pad heeft gekozen. Daar haal ik mijn voldoening uit en dat maakt me gelukkig. Het geeft me veel voldoening als ik kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen om mij heen. Ik doe dat vanuit drie waardes: authenticiteit, warmte en vruchtbaarheid.

Authenticiteit staat voor mij voor ‘groeien naar wie je bent’. Dat geldt zeker voor mezelf. Pas als ik dicht bij mezelf blijf en mezelf helemaal accepteer – zowel de goede als de minder goede kanten – kan ik anderen helpen groeien.
Warmte staat voor energie. Geven aan anderen op een liefdevolle manier.
Vruchtbaarheid ook letterlijk, ik ben moeder, maar groeien kan alleen op vruchtbare grond. Daarom wil ik helpen om de condities te scheppen om persoonlijke groei mogelijk te maken.

Onwikkelingslanden
Ik heb lang de droom gehad – en eigenlijk nog steeds – om als ingenieur werkzaam te zijn in ontwikkelingslanden. Helaas is dat er wegens ziekte nooit echt van gekomen. Vroeger had ik twee foto’s op mijn kantoor. Eentje van mezelf in een zinken teiltje en eentje van een Afrikaans jongetje in een identiek zinken teiltje. Dit om duidelijk te maken dat we allemaal vanaf hetzelfde punt beginnen. Daarna is het voor een groot gedeelte de plek waar je geboren wordt en je ouders, die bepalen of je jezelf kan ontwikkelen. Ik ben een geluksvogel, omdat mijn teiltje in Nederland stond. Ik heb een diepgeworteld verlangen naar rechtvaardige verdeling van welvaart in de wereld.
Partos is een vereniging die de belangen behartigt van particuliere organisaties die in ontwikkelingslanden actief zijn op het terrein van armoedebestrijding, humanitaire hulpverlening, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Via Partos ben ik jarenlang betrokken geweest – zij het op enige afstand – bij het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden. Kijk hier voor Annemieke’s andere nevenfuncties.

Terschelling
Vanaf mijn dertiende kom ik elk jaar op Terschelling. Ik ben er mede opgegroeid, en heb er alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven beleefd. Ik ben er met mijn liefdes geweest en met mijn kinderen vanaf hun geboorte. De eindeloze uitgestrekte zandvlaktes zijn voor mij de ultieme plek voor reflectie. Alle wezenlijke beslissingen in mijn leven zijn op dit eiland genomen. Het drenkelingenhuisje voorbij Oosterend is een dierbare plek. Ik heb dat wel eens verteld in mijn baan als Directeur-Generaal Water. Bij mijn afscheid kreeg ik van Luc Kohsiek, Paul van Erkelens en Jan Geluk – dijkgraven langs onze kust – een prachtige reproductie van deze plek.

Opera
Een andere, meer concrete passie, is opera. Ik houd van drama, en waar zit meer drama in dan in opera’s? Al op mijn tiende ging ik met mijn ouders mee naar opera’s. De combinatie van zang, muziek en theater raakte me en heeft me niet meer losgelaten.
Vooral van opera’s met een tragisch einde, zoals van Puccini (Tosca, Madama Butterfly) en Verdi (Don Carlos) kan ik erg genieten. Mijn favoriete operazangers zijn Luciano Pavarotti en Joan Sutherland, maar ook Maria Callas en Inese Galante waardeer ik enorm.