Human Doing or Human Being, that’s the question

Iedereen kent wel het citaat van Shakespeare: ‘to be or not to be, that’s the question’. Maar bij Tauw hebben we geleerd dat een andere vraag belangrijker is: ‘doe ik of ben ik?’.

We leven in een dynamische en drukke tijd. Zeker zo vlak voor de vakantieperiode zie ik dat collega’s enorm druk zijn. Dingen afmaken, nog even bij de klant langs, alle mail beantwoorden, het to-do- lijstje afwerken. We zitten in de actiemodus: snel, resultaten, daden, afvinken, vooruit, dadendrang. Met focus en concentratie. Maar ook met weinig tijd, rust, ruimte en sensitiviteit.

Deze stand van ‘human doing’ is nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Acties af te ronden voor de vakantie. Maar er is ook een andere stand: de ‘human being’. Deze gemoedstoestand lijkt wel losgemaakt van werkomstandigheden: we gaan op vakantie om even niets te hoeven. Om rust te vinden. Om te vertragen. Om boeken te lezen en nieuwe landen en landschappen te ontdekken.

In de stand van rust nemen we nieuwe dingen waar. Geven we ruimte aan nieuwe gedachten. De uitdaging voor werkende mensen is om deze stand niet alleen te zoeken en vinden buiten het werk, maar ook in en tijdens het werk. Want de stand van het ‘zijn’ is eigenlijk de beste en meest waardevolle fase. Ik probeer tegenwoordig echt élke dag een ‘human being’ te zijn. Ik wil graag mijn radar openstellen voor ontwikkelingen in de buitenwereld, ik wil sensitief zijn voor wat er dicht bij mij speelt.

Ik wil de rust in mijn hoofd hebben voor opborrelende gedachten. Ik wil de stilte vinden om het geluid van de vogels te horen. Stilstand voor beweging.

Nu ik probeer niet meer te bellen als ik onderweg ben, is reizen een ‘human being’ moment geworden. Soms kijk ik uit naar een lange reis per trein of auto: omdat ik dan kan voelen en waarnemen wat er in me omgaat. Welke signalen ik heb opgepikt. Wat me bezig houdt en waar ik naar verlang. Ik gun eigenlijk iedereen deze ruimte en ervaring. Gewoon tijd om te zijn. Zonder iets te hoeven doen. Loop niet voorbij je eigen leven! Een fijne vakantie allemaal.

Annemieke Nijhof, CEO Tauw

Deze blog is tevens gepubliceerd op de website van cobouw

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.