Beslissen over veranderingen

De eerste fase van mijn werkzaamheden aan de mobiliteitstafel voor het klimaatakkoord komt naderbij. Met grote energie en ambitie werken we aan een visie voor emissieloze, veilige en zorgeloze mobiliteit voor alles en iedereen. Goede bereikbaarheid, geen milieubelasting, geen doden en bovenal toegankelijk voor alle inwoners van ons land. Deze ambitie vertalen we in ‘transitiepaden’ naar 2050, die al in 2030 de helft van de CO2-emissies moet terugdringen. Gelukkig is de sector al lang begonnen.

Veranderen is voor iedereen anders. Met de leidinggevenden van Tauw hebben we een hele dag gesproken over ‘beslissen over veranderen’ aan de hand van de vraag: wat was de moeilijkste beslissing die je ooit in je leven hebt genomen om iets te veranderen? Waarom was dat moeilijk? Wat maakte het moeilijk, en hoe heb je het tóch gedaan? Alleen of in gesprek met anderen? Na lang wikken en wegen of ‘op de onderbuik’. Na zorgvuldige analyse van alle consequenties of op basis van een globaal beeld, bereid de consequenties te aanvaarden?

Niemand is hetzelfde: karakter, opvoeding, omgeving, succeservaringen en mislukkingen vormen ons in het nemen van beslissingen en het kiezen voor veranderingen. Ik ben bereid om te veranderen als ik overtuigd ben van de noodzaak óf de kansen die het biedt. Het waarom moet duidelijk zijn. Veranderen is voor mij geen managementspel. Het waarom moet evident zijn. En dat is klimaatverandering gelukkig inmiddels.

Ik ben bereid op pad te gaan voordat ik alles weet: de spanning tussen zorgvuldigheid in de afweging en besluiteloosheid valt in mijn geval vaak uit in het motto: “move before you’re ready”. Ik heb er geen moeite mee om mijn beslissingen te herzien als blijkt dat ik iets belangrijks over het hoofd heb gezien. Ik heb er vertrouwen in dat je samen met anderen veranderingen vorm kunt geven. Als je die verbinding goed weet te leggen, wordt veranderen iets van het collectief. Aan de mobiliteitstafel voelt het ook als een ambitieuze expeditie op weg naar een toekomst, die mooier en beter is voor ons en de generaties na ons!

Annemieke Nijhof, CEO Tauw

Deze blog is tevens gepubliceerd op de website van cobouw

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.