Verander eens van standpunt!

De kranten, sociale media en talkshows zijn gevuld door mensen die heel veel ‘zeker weten’. Ik merk dat ik me steeds meer terugtrek uit die eindeloze stroom van meningen die ze op tafel gooien, met een stelligheid die ik niet zo goed kan begrijpen. Ik ga dan een boek lezen, muziek luisteren of wandelen in de natuur.

Maar ik ben te betrokken om dat lang vol te houden. Ik voel me verantwoordelijk voor de toekomst en de samenleving waarin ik leef en die me zoveel kansen heeft geboden. Ik zou dus graag wat willen bijdragen aan de verbinding tussen de steeds verder polariserende samenleving.

Ik leerde veel van de uitspraak: “Don’t judge someone until you’ve walked a mile in their shoes.” Uit een van de eerste persoonlijkheidstesten die ik mocht ondergaan, kwam duidelijk naar boven dat ik nogal ‘judgemental’ was: een snelle denker met sterke opvattingen over goed en fout. En het heeft me jarenlange training gekost om deze gewoonte grotendeels af te leren. Ik ben tegenwoordig veel meer een ‘waarnemer’. Want als we ‘(ver)oordelend’ zijn over anderen dan oordelen we heel vaak iemand op zijn zichtbare gedrag, wat hun woorden zeggen of wat anderen over hen vertellen. Maar er is zoveel dat we niet aan de buitenkant kunnen zien.

Alles komt neer op oprechte interesse in de ander.

Waar komt hij of zij vandaan, wat heeft ie meegekregen, wat is er verloren gegaan. Hoe komt hij hier? Waar gaat zij heen? Zelfs als iemand een ogenschijnlijk en in mijn ogen verwerpelijke mening verkondigt, zou ik dan nog willen weten wie de persoon is die dit zegt?

Van Daan Rovers leerde ik het verschil tussen een mening en een standpunt. Een mening, een opinie is ‘wat je ergens van vindt’. Het is een oordeel over een situatie of een mens.

Een standpunt betekent ‘een beschouwingswijze’ of ‘gezichtspunt’. Letterlijk: het punt waar je staat en van waaruit jij de situatie beschouwt. En aangezien we geen ogen in ons achterhoofd hebben, is het meteen voorstelbaar dat ik vanuit mijn standpunt iets anders beschouw dan degene die tegenover me staat.

Een mening is een conclusie; een standpunt is een perspectief. Ik heb sindsdien mezelf steeds de vraag gesteld vanuit welk perspectief ik een kwestie beschouw. En of er schoenen zijn waar ik graag een mijl in zou willen lopen om iets anders te ontdekken.

Ik roep daarom iedereen op om met liefde en mildheid schoenen op te zoeken van iemand wiens standpunt (of mening) je geheel niet begrijpt of deelt. Leg verbinding, stel de vragen en ontdek hoe veel je kunt delen en begrijpen als je bereid bent van standpunt te veranderen.

De som van veel kleine verbindingen kan weer bijdragen aan een hechte samenleving.

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.