Vertrouwen in het klimaatakkoord

Op dit moment wordt aan heel veel tafels en bijzettafels koortsachtig overlegd over het Klimaatakkoord dat het kabinet met de samenleving wil sluiten. Een immense uitdaging: een totale transformatie van ons energiesysteem en de doorwerking hiervan in alle facetten van de samenleving. Tot 2050. En dat in drie maanden.

Er is veel scepsis rond dit proces: hoe kunnen we immers zo ver in de toekomst kijken? En hoe krijgen we een akkoord met de samenleving als de gevolgen zo ingrijpend (kunnen) zijn?

Is er een alternatief? Wachten we totdat de energietransitie de vorm van een crisis aanneemt en we, net als in de bankencrisis, aan een kleine groep enorme macht toekennen om te beslissen over tientallen miljarden? Nee natuurlijk niet: we zetten met elkaar de schouders eronder. We gaan zo goed en zo kwaad mogelijk de koers en richting bepalen voor de energievoorziening van de toekomst. We maken veranderplannen en bespreken hoe we de lusten en lasten verdelen.

Daarbij hanteer ik het motto: “move before you’re ready”. We kunnen niet alles met zekerheid weten, niet vluchten in de illusie dat we alles vooraf kunnen doorrekenen. We vormen allianties van partijen die met elkaar een visie en droom voor de toekomst delen en daar voor gaan. En komen we onderweg obstakels tegen, dan lossen we die met elkaar wel op. Omdat we samen op expeditie zijn naar de toekomst. En we elkaar beloven samen het doel te bereiken. Een kwestie van vertrouwen in ons vernuft, ons aanpassingsvermogen en ons leiderschap.

Annemieke Nijhof, CEO Tauw

Deze blog is tevens gepubliceerd op de website van cobouw

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.