Als de dood voor de Bouw?

Ik was enorm aangeslagen door het ingrijpende verhaal in de Cobouw over de dood van Haiko. Een week voor zijn bruiloft overleed hij op de bouwplaats. Zijn familie bracht een gruwelijke statistiek tot leven, omdat zij hopen dat zijn dood niet zonder betekenis blijft. En ik voelde me aangesproken.

Als CEO van Tauw druk  ik onze medewerkers op het hart om nooit onveilig te werken. Om niet moe achter het stuur te kruipen. Om altijd tijd te maken voor een Last Minute Risk Assessment. Maar ik weet dat ook ik een telefoontje kan krijgen waarin mij verteld wordt dat er iets vreselijks is gebeurd met een Tauwer.

Wat moet en kan ik doen om dat te voorkomen? Zelf houd ik altijd de trapleuning vast. En rijd ik nooit harder dan 105 km/uur. Maar als ik eerlijk ben loop ik wél over het zebrapad terwijl ik mijn email check, apps bekijk of me door andere dingen laat afleiden van het verkeer. Ik heb me voorgenomen om veiligheid, van mezelf en alle mensen die  ik beïnvloed, nog meer centraal te zetten. Omdat het leven meer waard is dan tijd en geld.

We beginnen al elke management-vergadering met een safety moment: we delen concrete situaties waar we allemaal van kunnen leren. We registreren al onze incidenten: we willen leren van én ingrijpen op onveilige situaties. We voelen ons net zo verantwoordelijk voor ketenpartners als voor onszelf. Werk je voor, met of namens Tauw, dan werk je zo veilig mogelijk.

Iedereen heeft het recht op veilige werkomstandigheden. Iedereen moet aan het einde van een werkdag weer gezond naar huis. Haiko, en de andere 19 doden in de Bouw in 2017, zijn een keiharde boodschap aan ons allemaal: veiligheid is geen vanzelfsprekendheid, maar iets waar we allemaal heel hard voor moeten werken.

Annemieke Nijhof, ceo van Tauw Group

Deze blog is tevens gepubliceerd op de website van cobouw

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.