Bezuinigingen op maatschappelijke organisaties: terecht of kapitaalvernietiging?

blogannemiekebezuinigingenMinister Ploumen heeft haar beleid bekend gemaakt en aangegeven hoe zij de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking gaat vormgeven. Het maatschappelijk middenveld in Nederland wordt zwaar getroffen. De NGO’s raken vanaf 2015 meer dan 50% van hun overheidssubsidie kwijt.
Er was een tijd dat de overheid het belangrijk vond dat er een zekere organisatiegraad plaatsvond rond de stem en betrokkenheid van burgers bij belangrijke thema’s. VROM subsidieerde doelbewust zijn eigen tegenstem via milieuorganisaties. Onder het motto: hoe meer de burger bewust en betrokken is bij het beleid, hoe beter het is. Zelfs als we daarmee onze tegenstem financieren is dat altijd beter dan dat de burger afhaakt.
Na vele ergernissen rond het procederen van milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu bij Rijksprojecten zijn de milieusubsidies aan deze organisaties in rap tempo afgebouwd.
Voor ontwikkelingsorganisaties volgt eenzelfde lot. Alhoewel de organisaties al 10 jaar hard werken aan het bijstellen van hun werkwijzen en strategieën, is de anti-lobby erin geslaagd om de bijdrage van ontwikkelingsorganisaties aan de internationale ontwikkeling als ‘mislukt’, ‘niet effectief’ en ‘amateuristisch’ weg te zetten. Nu volgt een dramatische korting die vele ontslagen en faillissementen tot gevolg zal hebben. En alle geloof is gericht op bedrijven die via hun exportplannen gaan bijdragen aan de ontwikkeling van de allerarmsten. Ik hoop het van harte maar heb er een hard hoofd in, vooral voor onze ultieme doelgroep: de kinderen die geboren worden in deze regio’s.

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.