Gesprek van de dag

De wereld ontwikkelt zich razendsnel en de wereldbevolking blijft groeien. Iedereen heeft recht op een humane basis: drinken, eten, gezondheidszorg, een dak boven het hoofd, veiligheid en onderwijs. Ontwikkelde landen hebben dit veelal goed voor elkaar, maar leven op te grote voet. Te veel verbruik van grondstoffen, van energie en van water. De urgentie is hoog: het roer moet om!

Daarom pleit ik voor meer aandacht voor Duurzame Ontwikkeling. Zoeken naar wegen om te komen tot een betere verdeling van de mogelijkheden die de aarde te bieden heeft.

Als je vandaag doet wat je gisteren deed, zal de wereld niet veranderen. Stel jezelf de vraag: wat ga ik vandaag veranderen? Al is het is niet altijd makkelijk om gewoontes, die ons in ‘onduurzaamheid’ gevangenhouden, te doorbreken. Zo zoek ik bewust naar mogelijkheden om minder te reizen, maar stap ik ook nog vaak in het vliegtuig. En die compensatie met bomen voelt toch een beetje als aflaat. Aan de andere kant is het verbazingwekkend hoe snel het nieuwe went. Zo zijn wij thuis van zeven dagen per week vlees of vis heel gemakkelijk terecht gekomen op twee keer per week vlees of vis eten.

Mijn droom is dat we de komende jaren twee dingen versterken. In de eerste plaats moet Duurzame Ontwikkeling het gesprek van de dag worden. Het vraagt immers om bewustwording, dialoog en het verkennen van de bereidheid tot verandering. En soms vraagt het ook offers.

In de tweede plaats wil ik graag dat alle innovaties zich richten op Duurzame Ontwikkeling. Bij ‘mijn’ Tauw willen we in alle projecten bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden op aarde. Draagt een innovatie niet bij aan Duurzame Ontwikkeling, gaan we er niet mee aan de slag. Alleen zo maken we grote ambities concreet.

Annemieke Nijhof, ceo van Tauw Group

Deze blog is tevens gepubliceerd op de website van cobouw

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.