Vrouwen-zaken

female symbolVorige week werd Manon Leijten benoemd tot secretaris-generaal van Financiën. Samen met Renée Jones (SG buitenlandse zaken), Kajsa Ollengren (SG ministerie van Algemene Zaken) en Laura van Geest (directeur CPB) is de macht in Den Haag in korte tijd significant verschoven van mannen naar vrouwen. Daarbij vergeleken is de invloed van vrouwen in het Nederlands bedrijfsleven nog een zwakke reflectie.
Diversiteitsbeleid is lange tijd met de grootst mogelijke scepsis ontvangen. We moesten toch zeker geen mensen selecteren op grond van ‘sekse’? Kwaliteit van de kandidaat telt.
Mijn overtuiging is dat zonder de expliciete aandacht voor diversiteit in achtergrond: opleiding, sekse, geaardheid, herkomst, mensen toch geneigd zijn om hun gelijken te selecteren. In de rijksdienst is dat 15 jaar geleden doorbroken, en nu doorbreken topvrouwen daadwerkelijk de mannelijke hegemonie.

Niemand die zal zeggen dat Manon, Renée, Kajsa en Laura geen kwaliteit hebben!
Wat was er voor nodig bij het Rijk. Doelstellingen. Toewijding. En mannen die het gewoon deden. Wim Kuijken bijvoorbeeld. Als SG Algemene Zaken verjongde en feminiseerde hij het ambt van raadadviseur. Ook stuurde hij bewust op diversiteit in de bestuursraad van Verkeer en Waterstaat.
Wim heeft de Hans Dijkstalprijs voor zijn rol in de rijksdienst al gewonnen. Jammer dat hij toen niet geroemd is voor zijn baanbrekende rol in de doorbraak van vrouwen in de rijksdienst. Hierbij dus, met enige vertraging, alsnog!

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.