De kracht van een organisatie

weblogannemiekekleinDoor de crisis zijn de meeste bedrijven enorm gefocust op verandering en vernieuwing. Ook bij Tauw proberen we ons versneld aan te passen aan de realiteit. We noemen dat: ‘BeterTauw’. Dat roept al gauw de vraag op of wat er was en wie er al lang bij de club hoort het wel goed heeft gedaan. Is het de tijd voor de grote afrekening met het verleden.

Toen Henk Kamp Minister van VROM werd maakte hij kennis met zijn duizenden ambtenaren met de legendarische woorden: ‘Dames en Heren, U staat voor de continuïteit en ik sta voor de verandering. En wij houden elkaar in balans’. Nu ervaar ik dat ook. Tauw kan niet beter worden zonder respect voor het verleden en de mensen die het bedrijf gebouwd hebben. Tauw kan ook niet beter worden als er te weinig veranderkracht is.

Ik ben een veranderaar. Ik heb passie voor het continue aanpassen en verbeteren van de organisatie of het werkveld waar ik me aan verbonden heb. Ik ben zeer gecommitteerd maar heb een loopbaan van wisselingen.

Ik ontmoet nu veel mensen die 25 of zelfs 40 jaar bij Tauw werken. De oudgedienden die de historie kennen en hebben gemaakt. Mensen die graag bij Tauw willen horen. Dragers van de bedrijfscultuur. Als in een huwelijk. Zij hebben voor Tauw gekozen en doorstaan dieptepunten en genieten van de hoogtepunten. Zonder die mensen zou Tauw geen vitaliteit hebben om het verleden en heden te verbinden met de toekomst. Dan zou er geen balans zijn tussen veranderkracht en continuïteit.

Ik heb misschien vroeger wel eens gedacht dat mensen die niet veranderen dat uit angst of onzekerheid niet deden. Nu denk ik daar anders over: het zijn mensen die niet veranderen omdat blijven méérwaarde heeft.

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.