Jong blijven in tijden van krimp

Beautiful Little Business Woman With BriefcaseSorry, ik weet even niet beter dan deze blog te beginnen met een ogenschijnlijk cliché. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Een gezegde dat zich voortdurend aan mij opdrong toen ik onlangs nadacht over de leeftijdsopbouw van ons personeel. Want ja, dat is een punt van zorg.

Hoe clichématig de uitdrukking ook is, hij is maar al te waar. Niet alleen hééft de jeugd de toekomst die ouderen niet meer zullen meemaken en niet alleen máken en bepálen zij de toekomst met hun tomeloze energie, de jeugd is ook bepalend voor de toekomst van een bedrijf.
Op een website vond ik als verklaring van het gezegde zelfs de volgende: ‘wie jonge mensen voor zijn ideeën heeft gewonnen, kan zijn plannen voor de toekomst verwezenlijken.’

Je kunt er dus niet genoeg van krijgen, van die jeugd!

Door de afname van opdrachten in de overheidsmarkt krimpt Tauw al jaren achtereen in omvang. Een gezonde ontwikkeling als reactie op een realiteit in de markt. Maar door de manier waarop we in Nederland ons arbeidsrecht hebben vastgelegd, leidt krimp helaas vaak tot het stopzetten van vervanging van natuurlijk verloop en het niet verlengen van de tijdelijke contracten met jonge mensen. Dat kost immers geen geld, in tegenstelling tot reorganisaties. Bovendien voel je als werkgever meer loyaliteit naar mensen die al vele jaren van hun leven aan Tauw gewijd hebben.

Een jaar geleden hebben we, gedwongen door rode cijfers, besloten om de capaciteit in alle lagen van de organisatie te verminderen. Een beslissing die verdriet deed. Nu, een jaar later, zijn we 10% gekrompen, maar nog steeds niet verjongd. En elk jaar worden we een jaar ouder.
Daarom hebben we in het Jongtalentenprogramma van Tauw door onze jonge mensen in beeld laten brengen wat werk en Tauw voor hen betekenen en hoe we hun vernieuwingsdrang meer kunnen benutten. Een van de concrete acties is jongeren te betrekken bij alle organisatiekwesties die op tafel komen. Van nieuwe huisvesting tot nieuwe afspraken rond projectmanagement.

Een andere actie is het aannemen van 15 afstudeerders voor een tweejarig traineeprogramma: een intensieve manier om verschillende onderdelen van ons bedrijf te leren kennen en op die manier ook een bijdrage te leveren aan de onderlinge verbindingen. Binnenkort starten we de werving voor deze verjongingsimpuls. Dus ben jij jong, creatief, op zoek naar vernieuwing en heb jij belangstelling voor een tweejarig traineeship bij Tauw? Meld je dan alvast aan via het open sollicitatieformulier op onze website, onder vermelding van ‘Traineeship’.

Tauw heeft de jeugd nodig, om snel weer de oude te zijn!

One Comment

 1. Koen Janssen
  nov 28, 2013 @ 12:58:23

  Beste Annemieke,

  De crisis heeft er voor gezorgd dat veel bedrijven ‘de rangen sloten’. Het is erg verfrissend te lezen dat Tauw de kracht van jonge mensen waardeert. Ik heb meteen gesolliciteerd!

  Met vriendelijke groet,

  Koen Janssen

  Reply

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.