In de voetsporen van Pippi

pippiBinnenkort komt er een einde aan mijn topjaar als Topvrouw van het jaar. Ik draag het podium over aan een nieuwe vrouw die haar betrokkenheid bij het thema diversiteit wil uitdragen en haar levensverhaal wil delen.

Ik heb ervan genoten. Van de mogelijkheden die ik kreeg om over het onderwerp diversiteit te spreken in heel verschillende groepen in heel verschillende omstandigheden. Ik sprak bij Rijkswaterstaat voor jong potentials, bij Exxon voor het vrouwennetwerk, voor vrouwelijke directeuren van woningcorporaties, voor jong talenten, voor vrouwelijke ondernemers en recent in Michigan voor 120 vrouwen die werken bij Dow Chemical.

Ik heb in al die gesprekken de essentie van mijn advies aan anderen onder woorden leren brengen.

 1. Ken jezelf. Zonder introspectie, de bereidheid om je sterkten en zwakten onder ogen te zien en te aanvaarden én te blijven leren, kun je anderen niet leiden. Tijd voor jezelf is geen egoïsme maar een noodzakelijke voorwaarde voor succes
 2. Stop met twijfelen of je iets wel kunt: zoek de Pippi in jezelf. Vertrouw erop dat je meer kunt dan je al gedaan hebt, en accepteer het als iets niet lukt en beschouw dat niet als nederlaag of vernedering
 3. Zorg voor steunpilaren in jouw omgeving. Als je geen antwoord hebt op de vraag ‘Wie steunt mij in deze stap?’, dan zit je niet in een goede omgeving. Ik zou niet zijn wie ik vandaag ben zonder de steun van mannen in mijn omgeving
 4. Accepteer dat niet alles tegelijk kan. Keuzes in je werk of in je privéleven hebben gevolgen voor elkaar. Als je permanent blijft lijden onder wat je mist (op het werk of thuis) kies dan voor een ander leven of andere balans. Leef je keuzes met overtuiging en leg ze niet op aan anderen. Ook dat is diversiteit omarmen

Wat me raakte in de reacties was het woord ‘zelfsabotage’. Veel van onze belemmeringen zitten in onszelf, in ons hoofd en in ons hart. In ons hoofd, waar we op één of andere manier bedenken dat we iets zeker moeten weten voor we eraan beginnen. Waarin we bang zijn te falen, we geen kinderlijke overmoed meer hebben. Het vertrouwen dat, als het tegenvalt, er altijd weer een andere weg is. Ik noem dat het Pippi-gevoel. Maar ook de belemmeringen in ons hart. De angst om anderen tekort te doen. Onze partners, kinderen en ouders. Onze werkgever of onze collega’s.

Ik heb veel tobbende gezichten gezien. Veel mannen en vrouwen die alles zo goed mogelijk willen doen, niemand willen teleurstellen, eigenlijk de perfecte ouder, partner, kind, vriend, werknemer en leidinggevende willen zijn.

Ik heb in al mijn openheid geprobeerd te laten zien dat ik nergens perfect in ben. Dat ik de dagelijkse dilemma’s herken. Dat ik ook perioden van onbalans ervaar als er thuis of op het werk onrust is. Dat ik ook twijfel ken en onzekerheid. Maar ik heb ook verteld dat ik mijn eigen kompas gevonden heb. Dat ik authentiek, liefdevol en vruchtbaar wil leven. Dat ik gedreven ben om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van de aarde, van Nederland en van Tauw. Dat mijn geluk dat mijn wieg in Baarn stond en niet in de binnenlanden van Afrika, niet vrijblijvend is. Ik wil mijn geluk inzetten, delen en vermenigvuldigen.

6 Comments

 1. W. Nijhof
  sep 29, 2016 @ 14:13:46

  Een fijn stuk en gedachten om trots op te zijn, zowel wij als jij. Jouw wieg in Baarn gaf niet alleen jouw geluk maar ook ons. Mama en Papa

  Reply

 2. Joop van Dam
  sep 29, 2016 @ 17:30:22

  Hoi Annemieke, wat een mooi en goed stuk heb je geschreven. Ik stuur het door naar mijn kinderen ( drie dochters en een zoon). Geeft inspiratie en stof tot nadenken voor jong en oud. Blijf je eigen wandelpad lopen en gebruik je eigen kompas. Veel groeten,
  Joop van Dam

  Reply

 3. Piet Jansen
  sep 29, 2016 @ 20:12:22

  In één woord: prachtig!!! Nee, toch nog eentje erbij: (ook) indrukwekkend! Helemaal ‘Annemieke’. Dank voor het delen met velen.
  Piet Jansen, Nijverdal
  (NB Denk aan Obama-night in Jakarta…)

  Reply

 4. Mandy
  sep 29, 2016 @ 21:44:22

  Heel inspirerend wat je schrijft, dankjewel! Ga ik nog eens nalezen zo nu en dan!

  Reply

 5. Karin Kooij
  okt 19, 2016 @ 07:34:46

  Ha Annemieke
  Hier mailt Karin Kooij. Ik kon geen mailadres van je vinden, dus nu maar zo contact gezocht. Ik werk nog steeds bij IenM, en verzorg de Website en Nieuwsbrief van de Innovatie-estafette. Daarin verschijnt elke keer een filmpje van een innovatief persoon. Ik zou graag met jou ook een filmpje maken! Het is weliswaar geen Wintergasten zoals toen 😉 maar toch interessant. Ik hoop dat je zin en tijd hebt, (het kost niet veel tijd), en dat je ja zegt!
  Hartelijke groet
  Karin

  Reply

  • Tom van der Weegen
   okt 20, 2016 @ 13:14:20

   Hoi Karin,
   ik overleg met Annemieke of ze een bijdrage kan leveren. Mail me even, houden we via mail/telefoon contact.
   Groet,
   Tom – tom.vanderweegen@tauw.com

   Reply

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.