Uur van de waarheid voor de Omgevingswet

klok_omgevingAls voorzitter van de Integrale Adviescommissie Omgevingswet heb ik recent de eerste adviezen uitgebracht over de aanvullingswetten bodem en geluid. De komende maanden buigen we ons over grond en natuur, de ministeriële regelingen, de Invoeringswet en het Invoeringsbesluit. De manier waarop de wet in praktijk wordt gebracht, maakt of breekt het succes.

Sneller en slimmer
Ik ben een groot fan van de doelstellingen van de Omgevingswet. Al jaren geleden dacht ik mee over het veiligstellen van de hoge kwaliteit van de leefomgeving zonder alles te smoren in regels en normen. De beginselen om sneller, slimmer en met meer afwegingsruimte voor bestuurders naar ruimtelijke ordening en milieu te kijken, omarm ik van harte. Waar in milieudossiers vaak veel tijd en geld wordt besteed om de laatste procenten van de norm te halen, is elders meer milieuwinst te realiseren. Maak integrale afwegingen: steek liever geld in daadwerkelijke verbetermaatregelen dan in rapporten en langslepende juridische procedures.

De wet mag geen oud dressoir met nieuwe deurtjes worden, waarin de oude sectorale laadjes zijn verborgen. Ik vind het spannend of de implementatie daadwerkelijk in de geest van de vernieuwing gaat verlopen. Of de lokale bestuurders de ruimte die de wet biedt ook echt gaan gebruiken. En of de omgevingsdiensten in hun adviezen aan de bestuurders de helpende hand gaan bieden.

Integrale blik
De transitie zal vele jaren in beslag nemen, ook omdat er rond de afzonderlijke milieuvraagstukken gesloten werelden zijn ontstaan. Zelf heb ik jarenlang aan bodemsanering gewerkt en ik kon me niet voorstellen dat er misschien nog wel belangrijkere milieuvraagstukken waren. Juist door me bezig te houden met externe veiligheid, ruimtelijke ordening en water heb ik geleerd om integraal naar kwaliteit en gezondheid te kijken: naar de noodzaak om afwegingen te maken en naar de relativering van het eigen gelijk.

De spanning tussen leven in een dichtbevolkt land met een hoge kwaliteit waar tegelijkertijd economisch gebruik van de ruimte noodzakelijk is. Dát is de kern van mijn fascinatie en motivatie. Ik ben nieuwsgierig welke koers lokale bestuurders zullen varen en hoe ze die verantwoorden aan de mondige burger. We gaan spannende tijden tegemoet!

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.